Get Adobe Flash player
Банер



ПЛЕВЕН - ПИРОТ - СУКОВСКИ МАНАСТИР - ПЛЕВЕН

На  - еднодневна

"ПРАЗНИК НА ПЕГЛАНА КОЛБАСИЦА" 

ЦЕНА:  лв.
 

Отпътуване от Плевен рано сутринта. Преминаване през ГКПП "Калотина - Градине". Пристигане в град Пирот, разположен по бреговете на река Нишава и притоците й Бистрица и Градашничка, в полите на историческия хълм "Сарлах". Градът е известен в Сърбия като "Градът на мостовете" и "Градът на пегланата кобасица" (вкусния пиротски суджук), център на етнографския район на Понишавието, наследник на античните Турес и Квимедава. Панорамна обиколка с автобуса на града - показват се: Пиротската гимназия, с традиции от XIX век; Окръжният съд, съчетал няколко архитектурни стила; Домът на културата "Чедомир Кръстич", носещ името на един от прославените сръбски художници. Посещение на Пиротската крепост, наричана от местните "Момчилов град". Крепостта е съградена през XIV век от княз Лазар Хребелянович в подножието на хълма Сарлах. Твърдината се състои от Горни и Долни град, обграден с ров. Четирите средновековни кули, предлагащи гледка към града, ще ни пренесат в отдавна отминали героични времена. Следва пешеходна разходка из градския център. Показват се: Римският крайпътен стълб; площад "Пиротски борци", възрожденската църква "Рождество Христово", чиито стенописи са дело на Самоковската зографска школа; историческият Големи мост над река Нишава с Пиротската променада - любимо място за разходка на Пирочанци и техните гости; площад "Република" с паметника на "Освободителите на Пирот"; църквата "Успение Богородично" в стария квартал "Тиябара". Възможност за посещение на Музея на Понишавието, къщата на търговеца Мали Риста и неговите наследници, един от най-запазените архитектурни паметници от времето на Възраждането в Сърбия. Музеят представя традиционната градска уредба на богаташкия дом, пиротското грънчарство и прочутите пиротски двулицеви килими, изработени от майсторските ръце на пирочанките, от естествени материали и багрила. В къщата са снимани едни от най-романтичните сръбски филми по романите на писателя Стеван Сремац - "Зона Замфирова" и "Ивкова слава". Свободно време за пазаруване на Пиротския пазар, предлагащ изобилие от домашно произведени продукти от Пиротския край.

 

Следобед - отпътуване за Суковския манастир "Успение Богородично", разположен под бърдото Царев камен, на брега на река Ерма. Манастирът пази спомена за българското културно-историческо пространство от времето на Охридската архиепископия. Съвременната обител е съградена през XIX век от свещеника Йован Мадич и пастира Вельо, който след няколко пророчески сънища посочил мястото, където Богородица му заръчала да възроди светата обител. Манастирът съхранява ценни стенописи на зографите Сотир Вельов и Васил Попхристов, представители на Самоковската зографска школа. Забележителни са изображенията на "Света Богородица - Крилатица", "Борбата между доброто и злото", "Светите братя Кирил и Методий". В храма се пази и чудотворният череп на отец Йован. Посетителите могат да си закупят разнообразни продукти и  сувенири от манастирската продавница. Отпътуване за България през ГКПП "Кулата - Градине". Пристигане в Плевен вечерта. 



Цена:  лв.
  


Цената включва: транспорт с лицензиран туристически автобус, посещение на Суковския манастир и град Пирот; туристическа застраховка, представител от агенцията по време на пътуването.
Цената не включва: входна такса за Музея на Понишавието - Пирот; разходи от личен характер.


Необходими документи:

 


Лична карта или задграничен паспорт с валидност минимум шест месеца

За деца под 18 години нотариално заверено съгласие за пътуване от двамата родители.
 



За записване и повече информация:

Туроператорска фирма “ВИСТ” – гр. Плевен ул. "Дойран" 160 ет.1 офис 103

тел./факс 064/80 34 15; 
 087/662 94 27; 087/865 02 17; e-mail: Е-мейл адресът e защитен от спам ботове.



ЗА КОНТАКТИ И РЕЗЕРВАЦИИ

Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер